ecologische woonomgeving met eigen natuurlijke waterzuivering

cpo Bewust Wonen Werken Boschveld

KlantCollectief Particulier Opdrachtgeverschap
ServiceStedenbouwkundig ontwerp, Ontwerp + technische uitwerking
Programma23 nieuwbouw woningen + gezamenlijke ruimte
Fase opgeleverd in 2017
LocatieDen Bosch, NL
TeamKim Verhoeven | Renz Pijnenborgh | Vincent Valentijn

Nabij het Centraal Station in Den Bosch heeft de vereniging Bewust Wonen Werken Boschveld 23 duurzame, gezonde, betaalbare koopwoningen en een gezamenlijke ruimte ontwikkelt. Samen met de toekomstige bewoners hebben we een beeldkwaliteitsplan en een programma van eisen opgesteld welke als leidraad is gebruikt bij de verdere ontwikkeling. Bij de ontwikkeling heeft ieder lid zich ingezet om het project samen met de toekomstige buurtgenoten op te zetten en vorm te geven. 

De woningen zijn zeer divers qua grootte,  het netto vloeroppervlak van de kleinste woning is ca. 72 men van de grootste woning ca 175 m2.  Alle woningen zijn ‘op maat’ gemaakt en in samenspraak met de individuele huishoudens ontwikkelt, daardoor is de variatie binnen de verschillende woning plattegronden erg groot. Door de extra hoge verdiepingen is er ruimte voor een entresol onder de kap (slaap/berg vliering) mogelijk.

Het project wekt grotendeels eigen energie op door middel van PV panelen voor elektra en zonnecollectoren voor warm water. De woningen zijn gasloos en zijn niet aangesloten op het riool, op het terrein is (als eerste in Nederland binnen stedelijk gebied) een helofytenfilter ingericht voor de zuivering van het vuilwater. Het schone water wordt door middel van een retourleiding  ‘her’gebruikt voor de toiletspoeling.

De woningen zijn vormgegeven rond een gezamenlijke permacultuur binnentuin met een kas, waarin een klusruimte en een gezamenlijke ruimte zijn ondergebracht voor collectief gebruik. In het plan zijn twee bestaande woningen opgenomen, waarvan er een ook onderdeel uit maakt van de vereniging.

De woningen zijn voorzien van een ‘ademende’ omhulling, zo zijn er houtskeletbouw gevels met jutte isolatie met een dampopen folie toegepast en een houten dakplaat met vlasisolatie. De daken zijn bekleed met EPDM-rubber en alle Noord- en platte daken zijn voorzien van een sedum pakket. De dakranden zijn uitgevoerd met een houten dakkraal met EPDM, en liggen in gelijk vlak met de PV panelen en de collectoren. De gevels bestaan uit thermisch gemodificeerd (verduurzaamd) hout, omdat de houten gevels grijs verkleuren hebben we ervoor gekozen de daken zo min mogelijk overstekken te geven zodat de verkleuring zo egaal mogelijk zal zijn.