eerste energieneutrale sociale huurwoning in NL

Brabantwoning Sint Oedenrode

KlantWooncoöperatie Wovesto (Woonmeij)
ServiceOntwikkeling Concept i.o.v. provincie NB, ontwerp en technische uitwerking
Fase opgeleverd in 2012
LocatieSint Oedenrode
TeamRenz Pijnenborgh
EnergieSyneff consultancy | Adviesbureau Crone

Het Brabantwoning concept laat zien dat betaalbaar duurzaam bouwen en wonen mogelijk is. Het concept gaat uit van een starterswoning, een gezinswoning en een grotere gezinswoning waarvan de stichtingskosten én woonlasten betaalbaar zijn.

De initiatiefnemers voor de Brabantwoning zijn vier gemeenten en hun plaatselijke woningcorporaties, onder faciliterende regie van de provincie Noord-Brabant. Het zijn de gemeenten Woudrichem, Sint Oedenrode, Bergen op Zoom en Heusden en de respectievelijke woningcorporaties  Woonlinie, Wovesto, Castria Wonen en Woonveste.

De uitgangspunten van het bestek (materialisering, techniek en installaties) zijn bewezen effectief, openbaar toegankelijk en universeel toe- en aanpasbaar. Dus niet alleen voor gemeenten en woningcorporaties, maar vooral ook voor (lokale) architecten en bouwbedrijven, alsook voor (groepen) zelfbouwers.

De Brabant Woning heeft een gezond binnenklimaat en een groot comfort, die toch energiearm zijn. De gemiddelde energiekosten zijn 15 € per maand in plaats van het huidige gemiddelde van 90 € per maand bij  gelijke stichtingskosten.

De woningen bestaan uit milieuvriendelijke materialen en hebben een GPR van 8,5 (9,4 voor Energie | 7,0 Milieu | 9,4 Gezondheid | 8,4 Gebruikskwaliteit | 8,2 Toekomstwaarde). De woningen zijn klimaatneutraal en worden met een eenvoudige doorontwikkeling energieneutraal (nul-op-de-meter).

De woningen die wij met Archi3o (Renz|ArchiService) in st. Oedenrode hebben gerealiseerd voor woningbouwvereniging Wovesto zijn uiteindelijk voor de meeste bewoners nul-op-de-meter geworden – uit onderzoek van Agentschap NL in 2013 bleken de woningen de zuinigste van NL met een EPC van -0,29 | dat is nul-op-de-meter avant la lettre met natuurlijke ventilatie, gezonde materiaal toepassingen en biobased gevels!

error: please: contact us to use our content