eerste energieneutrale sociale huurwoning in NL

Brabantwoning Sint Oedenrode

KlantWooncoöperatie Wovesto (Woonmeij)
ServiceOntwikkeling Concept i.o.v. provincie NB, ontwerp en technische uitwerking
Fase opgeleverd in 2012
LocatieSint Oedenrode
TeamRenz Pijnenborgh
EnergieSyneff consultancy | Adviesbureau Crone

Het Brabant Woning concept laat zien dat betaalbaar duurzaam bouwen en wonen mogelijk is. Het concept gaat uit van een starterswoning, een gezinswoning en een grotere gezinswoning waarvan de stichtingskosten én woonlasten betaalbaar zijn.

De initiatiefnemers zijn vier gemeenten en hun plaatselijke woningcorporaties, onder faciliterende regie van de provincie Noord-Brabant. Het zijn de gemeenten Woudrichem, Sint Oedenrode, Bergen op Zoom en Heusden en de woningcorporaties respectievelijk Woonlinie, Wovesto, Castria Wonen en Woonveste. 

De uitgangspunten van het bestek (materialisering, techniek en installaties) zijn openbaar toegankelijk en universeel toepasbaar. Dus niet alleen voor gemeenten en woningcorporaties, maar vooral ook voor (lokale) architecten en bouwbedrijven, alsook voor zelfbouwers. 

De Brabant Woning heeft een gezond binnenklimaat en een groot comfort, die toch energiearm zijn. De gemiddelde energiekosten zijn 15 € per maand in plaats van het huidige gemiddelde van 90 € per maand.

De woningen bestaan uit milieuvriendelijke materialen en hebben een GPR van bijna 8,5. Prestaties volgens GPR-Gebouw scoren met: 9,4 voor Energie | 6,9 Milieu | 9,4 Gezondheid | 8,4 Gebruikskwaliteit | 8,2 Toekomstwaarde. De woningen zijn klimaatneutraal en worden met een eenvoudige doorontwikkeling energieneutraal.