De Woongaard is inmiddels opgeleverd door bouwbedrijf Boogert in samenwerking met houtbouwer VKP.
Dat betekend niet dat het bouwen voltooid is voor de bewoners. Naast het bouwen van de gemeenschappelijke ruimte in strobouw, centraal op het terrein – bouwen verschillende bewoner zelf hun huis af. Hoeveel ze zelf bouwen hebben ze in aanvang zelf kunnen bepalen. Sommigen betrekken een huis wat op stoffering, vloer- en wandafwerking na ‘af’ is terwijl er ook bewoners zijn die zelf de binnenwanden, keuken, badkamer en de verdiepingsvloer (af)bouwen.
Een ander project wat het komende jaar door bewoners aangepakt zal worden is de gevelbekleding van de aanbouwen en gemeenschappelijke ruimte. Ze laten hiervoor planken zagen uit oude meerpalen en brengen ze zelf aan. In het permacultuur voedselbos waarin de woningen staan, zijn de paden en het watersysteem aangelegd en de eerste aanplanting gebeurt dit voorjaar (2023). Het zal de komende jaren steeds meer een paradijsje worden!
Er is de laatste tijd steeds meer te doen rond ‘biobased woningen’ en allerlei partijen lanceren ‘pilots’ – feit is dat het hier al staat. In het schema is de opbouw van de woningen beknopt weergegeven. De woningen zijn bovendien damp-open: vrij van bouwfolies. Dit is alleen mogelijk als de bouwfysica vooraf goed bedacht wordt en met name gevels en daken met natuurlijke isolatie lenen zich hier voor.
Er zijn twee belangrijke voordelen aan een damp-open opbouw. Ten eerste voorkomen we bouwfouten. Bij een schil welke alleen functioneert als deze volledig dicht gemaakt is met folies kun je je voorstellen dat gaten, naden en scheuren welke tijdens de bouw of bij gebruik kunnen ontstaan problemen gaan opleveren (schimmelvorming). Een damp-open schil, welke functioneert zonder folies, moet uiteraard ook accuraat uitgevoerd worden maar is dan een stuk minder gevoelig.
Ten tweede gaat de schil een actieve, positieve, rol spelen in het binnenklimaat. Damp-open constructies zijn in staat om vocht op te nemen en weer af te geven zonder dat dit problematisch kan worden. Het effect is dat er bij hoge luchtvochtigheid damp gebufferd wordt, waardoor deze daalt, en dat dit weer afgegeven wordt zodra de lucht droog wordt. Dit geeft in de zomer ook het koel-effect van natuurlijke isolatie – als het erg heet is dampt de schil uit (wat koelt) waardoor er een faseverschuiving (vertraging van opwarming) van 6 tot 12 dagen behaald kan worden.