onderdeel van de Brabantbiënnale 2012

Anywhere I Roam

KlantBrabant Biënnale
ServiceArchitectuur , concept
Fase Concept ontwerp
LocatieEindhoven, NL
TeamKim Verhoeven

De opgave was eenheden te ontwerpen voor tijdelijk gebruik op verschillende locaties, van verlaten gebouwen tot ongebruikte terreinen. Voor dit ontwerp heb ik me laten inspireren door mijn tijdelijk verblijf bij een Tuareg familie in de woestijn van Niger.

De Toeareg reisden van plaats naar plaats; lopend achter hun kamelen en geiten, altijd op zoek naar een plek waar water en voedsel voor hun dieren. Nomaden dragen hun huis en al hun bezittingen met zich mee, grote zware tenten, waterkruiken, dekens, vloerkleden en takken voor brandstof om vuur van te maken.

Wat ze zeiden was: ‘Mijn huis ligt waar mijn tapijt ligt.’

Wat indruk op mij maakte in hun manier van leven was hun zeer directe interactie met hun omgeving. De woestijn lijkt niet erg gastvrij, maar het biedt hen alles wat ze nodig hebben. Nomaden zijn zich zeer bewust van hun gedrag, alles moet op de beste manier worden gebruikt omdat bronnen schaars zijn en als je dingen moet meenemen, moet het de energie waard zijn.

‘Contact houden’ is essentieel als je denkt aan duurzaamheid: het is niet de wereld die niet duurzaam is, het is ons gedrag. We hebben geen duidelijk idee van de impact van ons gedrag op onze omgeving. In die zin denk ik dat de echte uitdaging voor ontwerpers in de komende tijd is om mensen opnieuw met de materiële wereld te verbinden, ons hulpmiddelen en manieren te geven om de belichaamde energie van de dingen die we gebruiken te kunnen voelen.

Uitgangspunt voor het ontwerp is een gestandaardiseerde multifunctionele structuur die geschikt is voor alle basisbehoeften. De structuur is relatief licht, hij is klein genoeg om in zijn geheel te worden verplaatst en eenvoudig genoeg om te deconstrueren voor verplaatsing indien nodig. Deze basisstructuur wordt vervaardigd uit een reeks houten kubussen en rechthoeken. Iedere structuur heeft een eigen functie zoals: een verblijf, een planten kas, een houtopslagplaats en een wateropslagplaats.

De kas wordt gebruikt om afvalwater en compost te verwerken, en het creëeren van eigen voeding. De houtopslag laat zien hoeveel energie u verbruikt voor uw leven. De wateropslag laat zien hoeveel water er wordt gebruikt. Op deze manier wordt zichtbaar wat je verbruikt en wat je nodig hebt, je individuele gedrag wordt hiermee visueel.

De kachel, in het midden van het verblijf, levert alle warmte en energie die u nodig heeft. Het gezellige vuur zorgt voor warmte voor comfort, een fornuis, warm water en het levert ook alle elektriciteit.

error: please: contact us to use our content