Op een voormalige perenboomgaard van circa 1,5 hectare, wordt door toekomstige bewoners een sociale, ecologische en een zoveel mogelijk zelfvoorzienende woonwijk ontwikkelt. De voormalige perenboomgaard ligt aan de rand van het Zeewse dorp Serooskerke.
De Woongaard beoogt in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap een ecologische nieuwbouwproject te realiseren waar wonen gecombineerd kan worden met kleinschalig werken, duurzaamheid, natuur, zorg voor elkaar en gezond omgaan met de leefomgeving.
Er worden 25 grondgebonden woningen gerealiseerd in een mix van aaneengeschakelde rij-woningen en twee-kappers, de woningen zijn passend bij de behoefte van alleenstaanden, gezinnen, senioren en starters.
Er is een grote ambitie op het gebied van ecologisch (biobased) bouwen en duurzaamheid. De huizen worden volledig in houtbouw uitgevoerd (CLT en HSB), goed geïsoleerd met natuurlijke isolatie en de daken worden voorzien van installaties om zonne-energie op te wekken zoals PV panelen en zonne-collectoren.
De woningen staan in een gemeenschappelijke voedselbos tuin, hier kunnen bewoners elkaar ontmoeten en samen in de tuin werken. De gezamenlijke tuin wordt ingericht als een eetbare natuur-inclusieve tuin, waarin ruimte is voor oa.: spelen, ontmoeten, het houden van kleinvee, insectenverblijven.
De Woongaard is een gemeenschap waar de individuele vrijheid belangrijk is en waar delen en duurzaam samenleven voorop staan. Op De Woongaard bevinden zich daarom ook gedeelde bouwwerken, zoals een gezamenlijke ruimte voor bijeenkomsten en flexwerken, een tuinkas, een klusruimte, een gezamenlijke fietsenstalling en een kippenren. De gezamenlijke ruimte krijgt een centrale plek in het plan.
De Woongaard is inmiddels opgeleverd door bouwbedrijf Boogert in samenwerking met houtbouwer VKP. Dat betekend niet dat het bouwen voltooid is voor de bewoners. Naast het bouwen van de gemeenschappelijke ruimte in strobouw, centraal op het terrein – bouwen verschillende bewoner zelf hun huis af. Hoeveel ze zelf bouwen hebben ze in aanvang zelf kunnen bepalen. Sommigen betrekken een huis wat op stoffering, vloer- en wandafwerking na ‘af’ is terwijl er ook bewoners zijn die zelf de binnenwanden, keuken, badkamer en de verdiepingsvloer (af)bouwen.
Een ander project wat het komende jaar door bewoners aangepakt zal worden is de gevelbekleding van de aanbouwen en gemeenschappelijke ruimte. Ze laten hiervoor planken zagen uit oude meerpalen en brengen ze zelf aan. In de permanente-cultuur tuin zijn de paden en het watersysteem aangelegd en de eerste aanplanting gebeurt dit voorjaar. Het zal de komende jaren steeds meer een paradijsje worden!