sociaal en ecologisch wijkje op oude peren boomgaard

cpo de woongaard

KlantCollectief Particulier Opdrachtgeverschap
ServiceStedenbouwkundig ontwerp | Ontwerp en ontwerpproces met bewoners | Technische uitwerking en begeleiding
Programma25 wooneenheden en gezamenlijke ruimte
Fase Start bouw
LocatieSerooskerke NL
TeamKim Verhoeven | Renz Pijnenborgh | Vincent Valentijn

Op een voormalige perenboomgaard van circa 1,5 hectare, wordt door toekomstige bewoners een sociale, ecologische en een zoveel mogelijk zelfvoorzienende woonwijk ontwikkelt. De voormalige perenboomgaard ligt aan de rand van het Zeewse dorp Serooskerke.

De Woongaard beoogt in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap een ecologische nieuwbouwproject te realiseren waar wonen gecombineerd kan worden met kleinschalig werken, duurzaamheid, natuur, zorg voor elkaar en gezond omgaan met de leefomgeving. 

Er worden 25 grondgebonden woningen gerealiseerd in een mix van aaneengeschakelde rij-woningen en twee-kappers, de woningen zijn passend bij de behoefte van alleenstaanden, gezinnen, senioren en starters.

Er is een grote ambitie op het gebied van ecologisch (biobased) bouwen en duurzaamheid. De huizen worden volledig in houtbouw uitgevoerd (CLT en HSB), goed geïsoleerd met natuurlijke isolatie en de daken worden voorzien van installaties om zonne-energie op te wekken zoals PV panelen en zonne-collectoren. 

De woningen staan in een gemeenschappelijke voedselbos tuin, hier kunnen bewoners elkaar ontmoeten en samen in de tuin werken. De gezamenlijke tuin wordt ingericht als een eetbare natuur-inclusieve tuin, waarin ruimte is voor oa.: spelen, ontmoeten, het houden van kleinvee, insectenverblijven.

De Woongaard is een gemeenschap waar de individuele vrijheid belangrijk is en waar delen en duurzaam samenleven voorop staan. Op De Woongaard bevinden zich daarom ook gedeelde bouwwerken, zoals een gezamenlijke ruimte voor bijeenkomsten en flexwerken, een tuinkas, een klusruimte, een gezamenlijke fietsenstalling en een kippenren. De gezamenlijke ruimte krijgt een centrale plek in het plan.