Op de Wagenwerkplaats in Amersfoort, tussen het Soesterkwartier en het spoor ontwikkelde CPO vereniging Soesterhof een nieuwe duurzame buurt met 42 woningen, waarvan 30 koop- en 12 sociale huurwoningen, en een gezamenlijke ruimte. Het ontwerp is doormiddel van gezamenlijke workshops en individuele sessies tot stand gekomen, waarbij ruimte is gegeven aan zowel collectieve als individuele wensen van de bewoners.
Een van de belangrijkste drijfveren voor de leden van Soesterhof was om niet alleen duurzaam maar vooral ook om een gemeenschap te vormen waarin delen en zorg voor elkaar centraal staat. De woningen zijn om een collectieve binnentuin gesitueerd met centraal een gemeenschappelijke ruimte voor collectief gebruik.
Het was van belang dat Soesterhof niet alleen sociaal zou zijn voor de eigen bewoners maar ook als ‘goede buur’. De inbedding van het buurtje is daarom met veel aandacht tot stand gekomen. De woningen sluiten aan een zijde architectonisch aan op het industriële erfgoed aan de wagenwerkplaats en aan de andere zijde op de schaal van de arbeiderswoningen in het Soesterkwartier.
De woningen vormen van buitenaf samen een eenheid, een duidelijk collectief, maar de woningplattegronden worden gekenmerkt door een enorme variatie en zijn per huishouden ‘op maat’ gemaakt.
De woningen zijn zeer energiezuinig doordat er geïnvesteerd is in een zeer goed geïsoleerde ‘schil’ (Rc’s 6,0/7,5/8,0). De woningen wekken bovendien de benodigde energie zelf op.
Het toegepaste systeem is een innovatief low- tech all-electric systeem waarbij de woningen volledig verwarmd worden met LT-elektrische radiatoren.
Soesterhof is een groene oase voor plant en dier. Het hemelwater wordt op binnenterrein gelaten via een systeem van greppels en wadi’s. Zo ontstaat er een zeer divers biotoop voor planten en insecten.
De insecten vormen op hun beurt weer voedsel voor vogels en vleermuizen want er zijn maar liefst 200 zwaluw- en vleermuiskasten geïntegreerd in de gevels van de woningen.