ecologische en zelfvoorzienende wijk met buurtvoorziening

Ecoquartier Stival

KlantParticulier / bewonersparticipatie
ServiceArchitectuur, concept, techniek en begeleiding uitwerking
Fase in ontwerp
LocatiePontivy, FR
TeamKim Verhoeven | Renz Pijnenborgh | Vincent Valentijn

Stival is een gemeente in het departement Morbihan in Bretagne, gelegen in het noordwesten van Frankrijk, op zo’n 100 km ten Westen van Rennes. Het écoquartier is een participatieproject, waar bewoners de mogelijkheid hebben in samenwerking (een deel van) hun huizen zelf te bouwen.

Naast de 22 ecologische en energie zuinige woningen voor diverse doelgroepen is er een buurthuis, een collectieve permacultuur tuin, een buurtwinkel (een voorziening voor het hele dorp) en daarbij behorende moestuin. Sociale duurzaamheid en gedeelde voorzieningen spelen een belangrijke rol binnen dit woonproject.

Het ecoquartier is een wijkje met woningen voor mensen met verschillende financiële draagkracht en levensomstandigheden. De bewonersgroep is een afspiegeling van de samenleving en biedt plaats aan gezinnen, alleenstaanden, tweepersoonshuishoudens in alle leeftijdscategorieën en met verschillende achtergronden. Er zijn verschillende type woningen die hier qua prijs en grootte bij aansluiten.

Voor jonge starters is het in het begin van hun carrière vaak moeilijk om geschikte en betaalbare woonruimte te vinden, zelfbouw drukt de kosten waardoor een eigen woning haalbaar en betaalbaar wordt. Voor senioren is het moeilijk om een ​​sociale omgeving te vinden die hen in staat stelt hun autonomie te behouden, sociale banden en solidariteit te creëren. De gezinnen zullen gemiddeld langer blijven en vormen daarmee een vitale kern voor de gemeenschap. Om een gevarieerde samenstelling van de gemeenschap te bevorderen varieert de grootte van de in totaal 22 woningen tussen de 20m2 en 180m2.

Centraal in het plan staat het ‘maison commune’ wat gecombineerd wordt met de buurtwinkel, er worden lokaal verbouwde producten en producten uit de omgeving verkocht. Het multifunctionele gebouw staat ten diensten van de inwoners van het dorp, de omgeving en de bewoners. De bewoners kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten zoals een wasruimte, een gereedschappenberging maar ook een logeerkamer met sanitair voor eventuele gasten.

De woningen zijn gesitueerd rondom een collectieve binnen(moes)tuin welke overgaat in de professionele moestuin. In deze moestuin en bijbehorende kas worden met name kruiden, groenten en fruit geteeld die te verkrijgen zijn in de winkel. 

Het ontwerp gaat uit van een low-tech energie concept gebaseerd op duurzame energiebronnen, er worden materialen gebruikt die het milieu zo min mogelijk belasten en die gezond zijn voor de bewoners.