Het plan Oreo bestaat uit veertien ecologische, duurzame starterswoningen rond een gezamenlijke tuin. De woningen, uit modulaire houtbouw zijn niet alleen ecologisch en gezond maar ook zeer betaalbaar. Door de woningen samen te brengen tot een ensemble ontstaat er veel meerwaarde, economisch, technisch en energetisch maar bovenal sociaal. Samen vormen de woningen een groen binnenhof met gezamenlijke voorzieningen waar iedereen welkom is. Een echt eigen huis in een duurzame leefomgeving.
Oreo is voortgekomen uit een besloten prijsvraag in 2012 waarvoor de gemeente Oirschot enkele veelbelovende jonge architecten uitnodigde. Een van de deelnemers was ‘onze’ Kim Verhoeven die de prijsvraag won met dit verrassende, duurzame en slimme ontwerp.
De Oreo woningen zijn als het ware in het groen op het kavel gesitueerd, waarbij de bestaande natuur, volledig in takt is gehouden en wordt aangevuld. De verspringende modulaire appartementen, verdeeld over twee lagen, vormen een transparante structuur rondom een binnentuin. Hierdoor ontstaat een luchtig geheel, een eenheid met variaties.
De bergingen en toegangen van woningen worden gecombineerd met doorgangen naar de binnentuin, waar bewoners ongedwongen samen kunnen komen in het comfort van een eigen domein. Er zijn twee verschillende woningtypen in het plan: benedenwoningen van 80m2 bvo aan de gemeenschappelijke tuin en bovenwoningen van 60m2 bvo met een ruim eigen terras. De woningen zijn simpel en stapelbaar. De eenvoud wordt versterkt door geen gezamenlijke entrees toe te passen maar iedereen een eigen voordeur ‘aan de straat’ te geven.
Door de prefabricage van repeterende, lichtgewicht houtbouw-elementen als uitgangspunt voor het ontwerp te nemen is het mogelijk om de hoogwaardige toekomstbestendige starterswoningen relatief goedkoop te realiseren, terwijl er ook een hoog comfort geboden wordt. De toepassing van houtskeletbouw is bovendien circulair omdat circa 98% ervan geschikt is voor hergebruik. Ook ontstaat er bij de toepassing van houtskeletbouw aanzienlijk minder bouwafval.
Toepassing van ecologische stenen strips maakt de gevel robuust en vrijwel volledig onderhoudsvrij. Door te spelen met het verband en de kleur van de stenen ontstaat er op schaal van de gevel een verfijnde aanraakbare structuur. De afmetingen van raamopeningen zijn afgestemd op de constructieve opbouw maar zijn verder volledig vrij plaatsbaar in overleg met de bewoners.
De woningen hebben een extreem laag energieverbruik door de toepassing van een hoogwaardig geïsoleerde schil en eenvoudige ‘low tech’ installaties. Dit betekent dat de woningen volledig in hun eigen energie voorzien en zijn voorbereidt om relatief eenvoudig te upgraden naar ‘nul-op-de-meter’.