duurzame en ecologische woning op een landgoed

't Waschwater

KlantParticulier
ServiceArchitectuur, concept + technische uitwerking
Fase oplevering Mei 2021
LocatieLeusden, NL
TeamKim Verhoeven | Vincent Valentijn | Renz Pijnenborgh

Het ontwerp van deze ecologische privéwoning, op een bijzonder landgoed in Leusden grenzend aan de natuur, is ontstaan vanuit deze inspirerende context. Het is een plek waar heide en bos grenzen aan de open weiden, maar waar ook cultuur- en natuurlandschap elkaar ontmoeten. Deze woning, qua vorm en compositie onderdeel van een cultuurlijk ensamble met boerderij en hooimijten past tegelijk naadloos in de omringende natuur. De ‘twee gezichten’, geven uitdrukking aan de relatie tussen binnen en buiten. De voorzijde is meer cultuurlijk, een besloten en aardse ‘schuur’ terwijl de gevels richting natuur, bos en weide open en licht zijn.

Aan de zuid-oostzijde is het dakvlak doorgetrokken tot over het terras, zodat de open gevel en het terras bij hoogstaande zon in de zomer in de schaduw ligt terwijl er in de winter genoten kan worden van de winterzon die dan in de woning kan vallen. Aan de zuid/oostzijde is er een energiedak terwijl het noord/west dak is voorzien van vegetatie.

De woning is uiteraard gemaakt uit natuurlijke, biobased en gezonde materialen, is extreem goed geïsoleerd en gebruikt per saldo geen energie van buiten (nul-op-de-meter). 

De woning is opgebouwd uit houtskeletbouw in combinatie met CLT (massief hout) en is grotendeels geprefabriceerd en met een elektrische kraan neergezet. Zo is ook het bouwproces Stikstof arm en CO2 neutraal. Doordat er voornamelijk gezonde biobased materialen worden toegepast ziet de woning er niet alleen natuurlijk uit maar ‘voelt’ ze ook zo!

nieuws over dit project

error: please: contact us to use our content