duurzame en ecologische woning op een landgoed

Het Waschwater

KlantParticulier
ServiceArchitectuur, concept + technische uitwerking
Fase in ontwerp
LocatieLeusden, NL
TeamKim Verhoeven | Renz Pijnenborgh

Het ontwerp van deze privéwoning, op een bijzonder landgoed in Leusden, is ontstaan vanuit de inspirerende context waar zicht op heide en bos samenkomen met zicht op de open weide, daar waar cultuur en natuur elkaar ontmoeten. Deze woning is daarom duidelijk vanuit twee ‘kanten’ ontworpen. Één de privé zijde aan de open weide en een een wat meer besloten zijde aan de heide / boskant.

Aan de oost en zuidzijde is het dakvlak doorgetrokken tot over het terras, zodat er aan deze zijde schaduw ontstaat aan de woning bij hoogstaande zon in de zomer terwijl de lage winterzon juist goed in de woning kan vallen. De zuid/oostzijde is ontworpen als zonnedak met PV panelen, het noord/west dak wordt voorzien van sedum.

De woning wordt extreem goed geïsoleerd en zal worden verwarmd door middel van een laagtemperatuursverwarming.  Een oppervlakte warmtepomp zal het warme water verzorgen.

Er wordt gebruik gemaakt van een natuurlijk ventilatie systeem waarbij de afgezogen lucht het water in het buffervat voor verwarmt.

De woning heeft een netto oppervlakte van 190 vierkante meter exclusief de volledig geisoleerde onderkeldering.

De hoofddraagstructuur wordt volledig opgebouwd uit houtskeletbouw en wordt voor een groot deel geprefabriceerd, er wordt gebruik gemaakt van biobased materialen.